söndag 25 november 2012

Vad är vad? Sockermassa??

Igår satt jag och pratade tårtor med en vän, kom då på att det är inte helt enkelt vad det gäller olika sockermassor och marsipan så jag tänkte göra en liten förklaring.

När man täcker en tårta kan man andvända sig av marsipan eller sockermassa.

Marsipan är gjort av mandel och socker, den du köper på ica är inte så lämplig att täcka en tårta med då den är hård och inte så elastisk. Det finns istället kalvingsmarsipan som är gjord för att täcka tårtor. Den är mycket mer elastisk och samarbetsvillig men fortfarande smaken av marsipan. Ett annat alternativ är att blanda 50/50 marsipan och sp (sugarpaste).
Marsipan fungerar även att modellera i.

Sugarpaste/Sockerpasta/Fondant Kärt barn har många namn. Det är alltså olika namn på samma produkt. Det är en socker massa du kan andvända för att klä tårtan eller modellera i. Den torkar fast inte så fort och är det tjockare figurer så blir de kanske inte torra helt igenom. Tyngre figurer kan sjukna ihop och tappa formen men till enklare figrer så som blommor, blad, text fungerar den utmärkt.  Det är en mjuk och smidig massa som gör det lätt att täcka en tårtan.  Den innehåller inte mandel utan bara socker . Vissa tycker att den är för söt men det är väldigt olika på märken och smaksättnngar så prova dig fram. Själv tycker jag bra om ...


Gumpast/Flowerpaste /fp Mycket elastisk socker massa som går att kavla riktigt tunt, den blir hård när den torkar. Lämpar sig därför inte att klä en tårta med fp men jätte bra till figurer, blommor osv.
Pionen nedan är gjord av fp.


Bild lånad från Cake Expressions & Sugarcraft

Det här är grunden ,och de sockerbegrepp man stöter på oftast när man börjar med tårtor, sedan finns det en massa olika pulver och massor som används för att göra egna produkter men de orkar jag inte ta idag.
 Hoppas detta kan hjälpa er lite i djungeln av alla sockermassor.

Ha en bra dag Kram

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar